Forskningsområder

Møreforsking er lokalisert midt i den marine klyngen på Nord-Vestlandet. Nærheten til rike marine ressurser kombinert med sterke tradisjoner innen fangst, foredling og eksport av sjømat, gjør Norge generelt og Nord-Vestlandet spesielt til en ledende aktør innenfor marine næringer.

Mange av bedriftene i regionen er nasjonalt ledende innen fiskeri, oppdrett, foredling og salg av sjømatprodukter og arbeider systematisk med innovasjon. Flere er også globalt orienterte.
 
Møreforskings rolle er å bidra med kunnskap gjennom forskning og utviklingsarbeid som øker verdiskapingen i næringen. Vi gjennomfører ulike forsknings- og utviklingsprosjekter for fiskeflåte, oppdrettsnæring, foredlingsindustri, eksportører, bransjeorganisasjoner og salgslag. 
 
I mange av prosjektene ser man på hele verdikjeden, hvor ekspertise fra flere fagområder involveres for en mer helhetlig tilnærming til problemstillingen.
 

Bærekraftig hav og kyst

traalogoppdrett2

Marine og kystnære økosystem forsyner mennesker både med tjenester og ressurser. Møreforsking ligger i en region som er rik på ressurser, og hvor marin verdiskaping står sterkt. En viktig del av Møreforsking sin forsking er tett knyttet til økosystemene til havs og i kystregionen. Forskningen inkluderer tematikker knyttet til fornybare ressurser, økosystemenes funksjoner og dynamikker, samt forsking på enkeltarter og interaksjoner mellom disse. Vi har blant annet prosjekter relatert til forvaltning, integrert kystsoneforvaltning, utnyttelse av nye biologiske ressurser og utvikling av ny industri.
 

Sjømatforedling

Foredling01.jpg

For å kunne konkurrere i det globale sjømatmarkedet må den norske marine næringen tilby produkter av høyeste mulig kvalitet. Møreforsking har flere forskere innen fagområdet sjømatforedling som jobber kontinuerlig med å øke vår kunnskap om hvordan produksjonsprosesser påvirker ernæringsmessig, kjemisk og sensorisk kvalitet på sjømat. På grunn av Møre og Romsdals nærhet til havet, med hvitfisk som torsk og hyse, og pelagiske arter som sild og makrell, foregår mye av vår forskning i tett samarbeid med regional industri som utnytter disse marine ressursene. Møreforsking har også i flere tiår år jobbet med levende sjømat, spesielt med hvordan kvalitet og dyrevelferd kan opprettholdes under levende lagring og transport av skalldyr.